Bývanie

Nôž – nezastupiteľný faktor v kuchyni

Či skúsený šéfkuchár alebo kuchár – začiatočník, bez poriadneho noža sa nikto v kuchyni nezaobíde. Aj ten najlepší kuchynský nôž však stratí svoj cveng v momente, ako mu prestaneme venovať patričnú pozornosť.

Pri zaobchádzaní s nožom pozor na jeho ostrie

Nasledujúci výjav možno poznáte z vlastnej skúsenosti. Nože umiestnené v jednej nádobe spolu s lyžicami a vidličkami, alebo pohodené len tak v drese medzi kopami špinavého riadu. To teda nie je spôsob, ako docieliť dlhú životnosť nožov. Práve naopak, pre ich ostrie je takéto zaobchádzanie doslova pohromou. Pre nože treba od začiatku vyhradiť miesto, ideálne si zadovážiť stojany na nože. Rezné nástroje budete mať na očiach, poruke a ich ostrie bude chránené.

matka-sk_tescoma_sk_01

Na čo brúsiť?

Ak ale dôjde k najhoršiemu a s nožom sa nedá poriadne pracovať, jeho ostreniu sa nevyhýbajte. V prípade, že budete ostriť mäkšie kuchynské nože, v pohode vám postačí štrbinová brúska. Jednoduchým pretiahnutím čepele cez štrbinu zabezpečíte jej obojstranné nabrúsenie. Mierne zložitejšie sa pracuje okrúhlou brúskou, ktorá môže byť dvoj až trojnásobne drahšia ako štrbinová. Pracuje sa s ňou nasledovne: koreň noža vedieme od špičky brúsky proti jeho ostriu tak, aby sme na konci brúsky končili špičkou noža. Chce to cvik a pozornosť, pri správnom prevedení je však výsledok badateľný v priebehu pár sekúnd.

matka-sk_tescoma_sk_02

Keramické nože – dobrá voľba, ak viete ako na to

Trendom posledných rokov sú keramické nože a treba povedať, že nie neprávom. Ak sa s nimi správne zaobchádza, vydržia perfektne ostré oveľa dlhšie ako klasické nože. A bez brúsenia! To doma radšej neskúšajte a keramické nože v prípade potreby zverte prevádzke na to špecializovanej. Okrem toho, že tieto nože majú krehké ostrie a sú trošku drahšie, majú už len samé pozitíva. Mimo spomínanej ostrosti a výdrže je to aj nelepivá čepeľ a fakt, že pri krájaní nezanecháva pachuť na potravinách. Treba ich však používať najmä na krájanie mäkších potravín. Na vykosťovanie, sekanie a podobné disciplíny nie sú určené.