Rodina

Dokonalá domáca sekaná s hráškom a mrkvou

Sekaná je známa už od stredoveku. Bol to však luxusný pokrm pripravovaný výlučne z bravčového stehna alebo sviečkovice a mäso sa nemlelo, ale ručne sekalo nadrobno. Všetko zmenil až vynález mlynčeka na mäso. Dnes je domáca sekaná podávaná so zemiakovou kašou jedným z našich najobľúbenejších jedál, ktoré milujú malí aj veľkí.

Správne by nemala byť ani suchá, ani príliš mastná a na reze by mala byť kyprá a lákavá. Samotná príprava nie je zložitá, ale pečenie nie je jednoduché. Treba dávať pozor, aby sekaná počas pečenia nepopraskala. Vytiekla by z nej totiž šťava a s ňou aj lahodná chuť. Stačí však poznať niekoľko trikov.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 1 hodina

Potrebujete (na 4 až 6 porcií):

  • 800 g mix mletého mäsa (bravčové a hovädzie)
  • 1 cibuľu
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 vajce, prípadne ešte 1 bielok na potretie
  • olej

Ako postupovať?

Cibuľu nakrájajte nadrobno a mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Mleté mäso vložte do misy, pridajte cibuľu, mrkvu a hrášok. Potom pridajte vajcia, strúhanku, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Zmes dôkladne spracujte.

Vytvorte bochník, ktorým niekoľkokrát celou silou buchnete o pracovnú dosku, aby ste z neho odstránili prebytočný vzduch. Tým sa zabráni tomu, aby rozpínajúci sa vzduch počas pečenia roztrhol kôrku.

Takto pripravenú hmotu naplňte po častiach do olejom vymastenej chlebíkovej formy – v nej sa totiž sekaná ľahko pečie, drží tvar a menej praská. Pred pečením môžete sekanú ešte potrieť bielkom. Tento trik tiež pomôže udržať kôrku peknú a celistvú. Ak chcete, aby bola sekaná ešte šťavnatejšia, môžete na ňu položiť plátky anglickej slaniny.

Aj keď sa to nezdá, na technike pečenia veľmi záleží. Formu na sekanú vložte do rúry dopredu vyhriatej na 180 °C a pečte pri tejto teplote približne hodinu. Počas pečenia nie je dobré zbytočne otvárať rúru, pretože teplota klesá pri každom otvorení dvierok a výsledok bude viditeľný. Takisto sa neoplatí piecť pri vyššej teplote, aby bola rýchlejšie hotová, určite by popraskala. Hotovú sekanú podávajte tradične so zemiakovou kašou, ale výborná je aj s hriankami, jogurtovým dipom a ajvarom.

TIP! Ak máte doma starší sporák, ktorý pamätá lepšie časy a svojou vysokou spotrebou energie ukrajuje z rodinného rozpočtu, pravdepodobne nastal čas vymeniť ho za nový s modernou varnou platňou a všestrannou rúrou s rovnomerným a presným pečením a ďalšími vymoženosťami.

Napríklad za elektrický sporák MORA C 8678 BS v energeticky úspornej triede A. Má odolnú sklokeramickú varnú platňu so štyrmi rýchlymi Hi-Light zónami, dvoma dvojitými Duo zónami  a nosnosťou až 100 kg. Multifunkčná XXL rúra má neobvykle veľký využiteľný objem 70 litrov aj pri šírke 50 cm a pečie dokonale rovnomerne vďaka patentovanému klenutému vnútornému priestoru inšpirovanému tradičnými pecami. Má veľký priezor a kvalitné osvetlenie, aby ste počas pečenia nemuseli zbytočne otvárať dvierka a plytvať energiou. Ponúka 11 programov pečenia vrátane dvoch parných a pôsobivý teplotný rozsah 50 – 275 °C. Skvelá je aj možnosť zdravého teplovzdušného fritovania s minimálnym množstvom tuku alebo jedinečný program na prípravu mrazených jedál bez predhrievania rúry. Poteší aj tiché a šetrné zatváranie dvierok rúry, teleskopický výsuv alebo praktický úložný priestor na príslušenstvo v podobe roštu, plytkého plechu a XXL pekáča s objemom 8 l. Jednoduchú údržbu vnútorného priestoru aj bez použitia chemikálií zabezpečuje ekologická funkcia EcoClean a katalytický smalt krytu ventilátora. Cena sporáka je 459 EUR.

www.mora.sk